Denen vinden oud geitenbrein


Onder de Fehmarnbelt, een dunne zeestraat tussen Denemarken en Duitsland wordt binnenkort een tunnel aangelegd. Voor de werkzaamheden beginnen, mogen eerst archeologen kijken wat er op het traject allemaal te vinden is. Zij ontdekten dat het tracé van de tunnel al duizenden jaren een drukke plek is om de oversteek van Scandinavië naar de rest van Europa te maken.

Slechts 18 kilometer ligt Duitsland hier van Denemarken. Mensen hadden al heel vroeg door dat je daar geld kon verdienen. Uit de eerste opgravingen is vast komen te staan dat goederen vooral van het Europese vasteland naar Scandinavië gingen. Vee, bijlen van hertengewei (foto) en graan werden in sommige aardlagen aan de Deense kant niet gevonden, maar na verloop van tijd wel. Daaruit concluderen de archeologen dat er op een bepaald moment een export richting Denemarken op gang komt.

Een van de meest opmerkelijke voorbeelden daarvan is de vondst van geiten. Die waren er op het Deense eiland Lolland niet, maar worden vanaf 5500 jaar geleden ineens wel gevonden. In de modder aan de Deense kant is zelfs een compleet karkas aangetroffen. De modder heeft het dier bijna compleet geconserveerd, zelfs de hersens zijn niet vergaan. Daarmee is gelijk ook het oudste geitenbrein van Europa (en mogelijk de wereld) aangetroffen.

De bouw van de tunnel begint in 2017. Tot die tijd graven 60 archeologen rond beide geplande ingangen en onder water. Daarvoor is een budget van 26 miljoen euro beschikbaar gesteld door het staatsbedrijf dat de tunnel gaat uitbaten.