Denemarken en Canada hebben landgrens


Hans Island
Canada en Denemarken hebben eindelijk een officiƫle grens, meldt het Duitse blad Spiegel op basis van bronnen in de Deense overheid. Hoewel de landen duizenden kilometers uit elkaar liggen, zijn de Denen wel heer en meester over Groenland. En dat gebiedsdeel wordt slechts van Canada gescheiden door een zeestraat. Die is in het uiterste noorden zo smal, dat je vanaf de ene oever de andere kunt zien liggen. De grens werd tot nu toe altijd in het midden van de zeestraat getrokken.

Groot probleem: midden in die zeestraat ligt het eiland Hans, onderdeel van Groenland. Volgens de Denen is het een eiland, volgens de Canadezen een rots. Als het inderdaad een eiland zou zijn, dan schuift de grens van Groenland flink op richting Canada, naar het midden van het water tussen Hans en het Canadese vasteland. Is het een rots, dan loopt de grens er overheen.

De Canadezen lijken nu te hebben gewonnen. Het onbewoonde Hans is doormidden gehakt, het is nu de facto half Canadees, half Deens. De grens tussen beide landen loopt er dwars overheen. Beide landen spreken van een diplomatieke overwinning.

Waarom maken Canada en Denemarken zich zo druk over een bitterkoud stukje fjord met alleen robben en walrussen? Het gebied is waarschijnlijk een schatkamer aan delfstoffen en fossiele brandstof. Tot nu toe was het bijna onmogelijk om er te werken, maar als de smelt van Groenland doorzet, willen beide landen de mogelijkheid hebben om er te gaan boren. Hoe groter hun stuk van de zeestraat, hoe groter de kans dat ze de jackpot hebben en inderdaad gas of olie vinden.

De ruzie is overigens nog niet over, nog verder naar het noorden liggen nog een paar rotsen/eilanden waarover de twee landen nog steeds kibbelen.