Definitieve oordeel: deeltjes niet sneller dan licht


De neutrino’s die vorig jaar opzien baarden, hielden zich gewoon aan de kosmische snelheidslimiet. Maar liefst vier experimenten bewijzen het nu.

Vorig jaar september was het even schrikken voor Albert Einstein toen het Europese deeltjeslab CERN bekendmaakte dat de neutrino’s van het OPERA-experiment sneller dan het licht van Zwitserland naar Italië waren gereisd. Het zette de hele wetenschappelijke wereld even op zijn kop, want niets kon toch sneller dan het licht? Maar al snel begonnen wetenschappers kritiek op het experiment te uitten. Er werden fouten in de opstelling ontdekt, en een andere onderzoeksgroep gaf aan dat hun neutrino’s zich wel gewoon aan de snelheidslimiet hield.

Daarnaast bleek ook dat een deel van de OPERA-groep het niet eens was met de gang van zaken rondom de publicatie van de controversiële sneller-dan-het-licht-resultaten. Een paar van hen nam zelfs ontslag.

Maar nu kan de zaak definitief gesloten worden. Op een internationale conferentie maakte de onderzoeksdirecteur van CERN bekend dat er in vier experimenten een bundel deeltjes naar Italië is gestuurd en het resultaat is nu onmiskenbaar: deeltjes gaan écht niet sneller dan het licht. Einstein kan opgelucht ademhalen.

Follow Faqtman on Twitter