Deep Impact diep in problemen


Nasa heeft alle controle verloren over hun sonde Deep Impact. Dit ruimtevaartuig bestudeert meteorieten en asteroïden sinds 2005. Tot nu toe werkte de sonde uitstekend. Zo goed zelfs, dat de duur van de missie keer op keer werd verlengd. Maar sinds midden augustus tuimelt het gevaarte richtingsloos door het heelal.

Opmerkelijk is dat de mededeling niet van Nasa zelf komt, maar van een wetenschapper die met het project te maken heeft. Hij schrijft op de blog Nature News dat er een softwarefout in de sonde is geslopen, waardoor er totaal geen commando’s meer aan te geven zijn. Sinds die tijd worden er allerlei pogingen ondernomen om het gevaarte weer onder controle te krijgen, maar zonder succes.

Deep Impact is ver van de aarde verwijderd en dreigt niet neer te storten.

Oorspronkelijk was de sonde alleen bedoeld als missie naar de komeet Tempel 1. Het vuurde een zwaar koperen projectiel op deze komeet af om daarna het gruis van de inslag te kunnen meten. Zo leerden sterrenkundigen meer over de samenstelling. Na deze missie bleek de sonde echter nog gewoon te werken, zodat ook metingen bij andere stukken ruimtepuin werden gedaan.