Decaf is ook goed voor je


Dat koffie goed is voor de lever, is al langer bekend. Het zorgt dat dit orgaan goed werkt en het zou zelfs de kans op kanker verkleinen. Maar geldt dat ook voor decaf? Een nieuw onderzoek bevestigt dat je geen cafeïne nodig hebt om van de voordelen van koffie te genieten.

Onderzoekers ploegden door de data die zijn verzameld in het kader van de National Health and Nutrition Examination Survey in de Verenigde Staten. Daarin zijn de gezondheidsgegevens en gedragingen van een kleine 28.000 mensen verzameld. Het bleek dat de mensen die drie kopjes koffie per dag dronken, gemiddeld een gezondere lever hadden.

Het maakte daarbij niet uit of er cafeïne in de koffie zat of niet. Ook bij liefhebbers van decaf lijkt koffie de lever te beschermen tegen een aantal specifieke aandoeningen. Koffieleuten hadden een 25 procent lagere kans op aandoeningen die met de lever te maken hebben.

Dat betekent dat de beschermende werking van koffie niet wordt veroorzaakt door cafeïne. Maar waardoor dan wel? Daar zijn de onderzoekers van het National Cancer Institute nog niet achter. Koffie is een complexe drank, met meer dan duizend componenten. Welke precies zorgt dat de lever gezond blijft, willen dezelfde onderzoekers te komende tijd uitzoeken.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Hepatology.