Death Metal maakt niet psychopathisch


death metal band bloodbath

Misschien is niet iedereen even bekend met het Zweedse Death Metal ensemble Bloodbath. Maar hun nummer ‘Eaten’ bevat teksten als carve me up, slice me apart, suck my guts and lick my heart. Zouden mensen die daarnaar luisteren agressief of zelfs psychopathisch worden? Om dat te ontdekken, hebben psychologen van Macquarie University in het Australische Sydney een opmerkelijk experiment uitgevoerd.

Proefpersonen kregen een speciaal soort bril op, die het mogelijk maakt om tegelijkertijd in ieder oog andere beelden af te spelen. In dit geval neutrale beelden (bloemetjes bijvoorbeeld) en gewelddadige beelden (moordscènes etcera). Terwijl ze die beelden tot zich namen, speelden de psychologen muziek. Bij de helft Pharell Williams met ‘Happy’. Bij de andere vijftig procent het hierboven genoemde Eaten van Bloodbath.

Dezelfde bril die de beelden afspeelt, kan ook meten waar iemand iets meer naar kijkt. Normaal is de verdeling 50/50, maar bij een agressieve bui zal iemand iets meer naar de gewelddadige beelden kijken. Bij dit experiment bleef de verdeling echter keurig volgens het statistische gemiddelde. Ook bij mensen die luisterden naar teksten als I like to be hurt, drink my marrow and blood for dessert.

Death Metal is dus geen aanstichter van agressie, concluderen de Australiërs. Net zo min als het irritant vrolijke Happy van Pharell. Liefhebbers van het genre kun je rustig voor een etentje uitnodigen, het zijn charmante mensen. Ze zullen hun vleesmes ook niet gebruiken om de andere gasten in hun eigen bloed te laten verdrinken. Liefhebber van Eminem moet je echter mijden als de pest.