De mysterieuze zoem is terug


De inwoners van een Brits dorpje hebben last van een hardnekkige en irritante zoem. Ze zijn zeker niet de eersten.

In in het dorpje Woodland vrezen de inwoners momenteel de nachten. Zodra ze in bed liggen en alle andere geluiden zijn verstomd, horen ze een laag en constant gebrom. The Hum, zoals ze het daar noemen, duurt tot 4 uur ’s nachts en houdt dan plotseling op. Niemand weet waar het vandaan komt.

Foto: © Piotr Marcinski | Dreamstime.com.

Als het geval op zichzelf zou staan, dan was het klein nieuws. Maar onverklaarbare zoemgeluiden zijn een wereldwijd fenomeen. Ze worden waargenomen in Europa, Amerika en Nieuw Zeeland. De klachten zijn overal hetzelfde: je kunt de bron van de zoem niet vinden en je hoort het vooral ’s nachts. Oordopjes horen niet, omdat de lage tonen door alles heen gaan.

Sommige plaatsen laten ‘hun’ zoem wetenschappelijk onderzoeken. Op andere plekken is de zoem zo duidelijk dat het een soort attractie wordt. Ook in Nederland wordt soms een zoem gehoord.

Wat is de oorzaak? Niemand weet het zeker. Sommige onderzoekers denken dat het golven zijn die bij de kust de ondergrond in trilling brengen. Anderen denken dat het komt door seismische activiteit van de bodem. En er zijn uiteraard mensen die denken dat buitenaardse wezens in het spel zijn.

Mensen die aan de brom lijden is dat allemaal worst. Een brom kan zeer vervelend zijn en je van je slaap beroven. Gelukkig gaat hij soms net zo onverwacht als hij komt.

Klik hier voor een opname van een zoem in de VS.

Follow Faqtman on Twitter