De zeeworm uit je nachtmerries


Zeeworm uit je nachtmerrie

Voor het eerst zijn wetenschappers er in geslaagd om een levend exemplaar van de Kuphus polythalamia te bestuderen, de zeeworm op foto. Voor wie denkt dat dit niet zo’n grote prestatie is, dit dier is langer dan je arm, het formaat dat in je nachtmerries aan je tenen knabbelt. Het leeft op zijn kop in buizen gemaakt van kalk in de zeebodem en kan tot wel een meter lengte groeien.

Omdat ze zich heel stil houden, zijn deze gigantische dieren lange tijd aan de aandacht van mensen ontsnapt. Maar aan de University of Utah (VS) houden ze zich al sinds 1989 met deze merkwaardige dieren bezig. Dit is de eerste keer dat ze er eentje levend in handen krijgen. Dat leven duurde overigens niet lang, het gitzwarte dier is ontleed.

We weten dan ook weinig van deze dieren, behalve dat ze leven van ‘iets’ in de modder op de zeebodem. Waarschijnlijk voeden ze zich met gassen die daar door de verrotting van dieren en planten worden geproduceerd. Het dier heet ook wel de scheepsworm, omdat mensen vroeger dachten dat het de lichamen van verdronken zeelui opat. Of dat waar is, is niet bekend. Daar hopen ze in Utah nu verandering in te brengen.

Het grootste raadsel is hoe deze dieren überhaupt aan voedsel komen, aangezien de buis waarin ze leven is afgesloten. Maar nu de wetenschappers beter begrijpen in wat voort soort modder deze dieren leven, kunnen ze wellicht ook dat gaan ontdekken.