De wereld wordt steeds groener


Het is een bericht dat bijna te mooi klinkt om waar te zijn: de aarde is steeds groener aan het worden. De grote hoeveelheden CO2 die we de atmosfeer in pompen, zorgen er voor dat vooral in woestijnen steeds meer planten voorkomen. Tussen 1982 en 2010 is er wereldwijd 11 procent meer blad bijgekomen, vooral in droge en eerder levensloze gebieden.

Met dat nieuws komen onderzoekers van de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) in Australiƫ. Zij keken met hulp van satellieten decennia lang naar de wereld en constateerden dat het verbranden van fossiele brandstoffen niet alleen negatieve effecten heeft. Vooral Australiƫ zelf is steeds groener aan het worden, van echte woestijn is alleen nog in een relatief klein stuk binnenland sprake.

Planten nemen CO2 op een veranderen dit in suikers en zuurstof. Lange tijd werd aangenomen dat meer CO2 in de atmosfeer zou zorgen voor meer planten. Deze studie bevestigt dat.

Vrijwel tegelijkertijd publiceert Harvard University in de VS een studie waar uit blijkt dat er weliswaar meer planten bij komen, maar dat deze steeds minder water laten verdampen. Omdat er zo veel CO2 beschikbaar is, openen planten de blaasjes op hun bladeren minder ver, waardoor er minder water ontsnapt. Dat zou voor minder wolken en dus minder neerslag kunnen zorgen, denken de Amerikanen.

Het Australische onderzoek is na te lezen in Geophysical Research Letters, de Amerikanen publiceerden in Nature.