De wereld wordt oud (en ziek)


oudere Somalische

Voor het eerst in de geschiedenis heeft de totale wereldbevolking een levensverwachting die boven de zestig ligt. Dat schrijft de Wereldgezondheidsorganistie WHO van de de Verenigde Naties in hun eerste rapport over ouderdom en gezondheid. Eerder was schijnbaar geen behoefte aan zo’n rapport.

Het is een lijvig boekwerk geworden dat een voorzichtig optimistische sfeer ademt. Veel ziektes die nog niet zo lang geleden dodelijk waren, hebben we onder controle. Daaronder diabetes en ontstekingen. We eten veel gezonder, laten vaker sigaretten staan en werken minder gevaarlijk dan vroeger. Alleen overgewicht is een risicovolle ontwikkeling.

Maar toch, wereldwijd halen we nu makkelijk de zestig, in vergelijking met twintig jaar geleden hebben we er een vol decennium bij gekregen. In westerse landen is die ontwikkeling al eerder ingezet, hier zit de levensverwachting rond de tachtig. Het westen laat echter ook zien welke problemen dat met zich meebrengt.

Volgens de WHO komt ouderdom namelijk wel met gebreken. Ze noemen dat Multimorbidity, het lijden aan verschillende ziektes tegelijk. Zo heeft een kwart van alle Europeanen tussen 70 en 85 last van vijf ziektes tegelijk. Dat plaatst enorme druk op de zorg. De helft van de ziekenhuispopulatie is zestig jaar en ouder. Wie de stijgende zorgkosten in Nederland wil verklaren, heeft hier een aardig beginpunt.

Vandaar dat de WHO pleit voor een ‘geïntegreerde voorzorg’, het fit houden van 60-plussers door geregelde checks en het afleren van slechte gewoontes.