De wereld is zeer negatief, Nederland uitzondering


negatief

De wereld was in tien jaar nog niet zo negatief gestemd. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van Gallup naar de levens van mensen. Steeds meer respondenten vertellen aan de mensen van het onderzoeksbureau dat ze zich gestrest, bezorgd en ongelukkig voelen. De meest onhappy plaats ter wereld is de Centraal-Afrikaanse Republiek, gevolgd door Irak.

Gallup vroeg in het kader van de Negative Experience Index aan meer dan 154.000 mensen in 146 landen hoe ze dachten over hun dagelijks leven. Dat doen ze al sinds 2006, maar nog nooit waren de antwoorden zo negatief. Vooral mensen in sub-Sahara Afrika zijn erg ongelukkig. Vaak is dit te wijten aan slecht bestuur, rellen, een slecht gezondheidssysteem en honger. Een hoog percentage van de bevolking kampt met fundamentele gezondheidszorgproblemen.

Maar ook in rijkere landen wordt de bevolking steeds meer gestrest. Ongeveer de helft van de ondervraagde Amerikanen zei dat ze onder veel druk stonden, ongeveer in dezelfde verhouding als de respondenten in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De lijst met de gelukkigste landen wordt geleid door Paraguay.

Opmerkelijk: in Europa zijn de Nederlanders het meest positief over hun leven, gevolgd door de Oostenrijkers. Waarom wij de uitzondering op de regel zijn? Hetzelfde als in alle landen met tevreden inwoners, we scoren hoog op inkomen, een gezonde levensverwachting, sociale steun, vrijheid, vertrouwen en vrijgevigheid.