De weg als elektriciteitscentrale?


Via crowfunding probeert een Amerikaans bedrijf 1 miljoen dollar op te halen. Daarmee hopen ze een systeem verder te ontwikkelen dat binnen enkele jaren wegen zou moeten veranderen in elektriciteitscentrales. Solar Roadways heeft een zevenhoekige zonnecel ontwikkeld die voorzien is van een harde glazen bovenkant. Die kun je als tegels tegen elkaar leggen om een weg te vormen.

Met de stroom die dat opwekt, kunnen straatlantaarns van energie worden voorzien. In de winter kun je de weg een beetje verwarmen zodat er geen ijs op ligt. En dan is er nog genoeg elektriciteit over om nabijgelegen dorpen en steden van stroom te voorzien. Volgens Solar Roadways zou het betegelen van alle snelwegen in Amerika met hun cellen genoeg energie opwekken om de VS en een deel van Canada van stroom te voorzien.

Hoewel de cellen van glas zijn, is het oppervlak ruwer dan het gebruikelijke asfalt, zodat auto’s er goed grip op hebben. Het is al getest met vrachtwagens: zelfs die maken de cellen niet kapot. Er is nu een prototype klaar, dat in een parkeerplaats is ingebouwd. Nu moet de volgende stap worden gezet: de cellen moeten verder worden getest op grotere oppervlakken. Daarvoor is het miljoen nodig. Hoeveel de cellen uiteindelijk gaan kosten is nog niet bekend.