De warme zomer van 2014


Het is een warme zomer, in Nederland lag de gemiddelde temperatuur in de maand juli met 19,8 graden twee graden hoger dan normaal, meldt het KNMI. Het is een van de warmste juli’s aller tijden in Nederland.

Datzelfde geldt voor delen van Midden- en Oost-Europa. In de Duitse hoofdstad Berlijn is zelfs 5 procent van alle sterfgevallen deze zomer toe te schrijven aan de hitte, schrijft het Duitse wetenschapsbureau DFG. Ze becijferen dat deze zomer rond de 1600 doden zullen vallen door het warme weer.

Oostelijk Duitsland is niet de enige warme plek op aarde. In Groenland is begin juli een nieuw temperatuurrecord gemeten. In Narssarssuaq werd op de thermometer 22 graden aangetikt. Op andere plekken aan de kust van Groenland werd het dagen achter elkaar 20 graden, een uitzonderlijk verschijnsel.

Ook op Spitsbergen is een nieuw record gezet: daar werd het 12 graden. Deze groep Noorse eilanden ligt maar 1000 kilometer van de Noordpool. Het water is er op rantsoen en inwoners krijgen het advies niet in zee te baden, vanwege een kwallenplaag die door de warmte aan het ontstaan is.

Juni 2014 was de warmste maand ooit, weet de Amerikaanse klimatologische organisatie NOAA. Vooral de temperaturen van zeewater zijn gigantisch gestegen. Het jaar 2014 tot en met juni is het drie na warmste ooit, maar als de wereldwijde temperaturen nog even doorzetten, kon dit jaar wel eens de recordboeken ingaan.