De walrus op het kerkhof


Wat doet het lijk van een walrus uit de 19e eeuw op een Londens kerkhof voor mensen? Over die vraag breken archeologen zich het hoofd. Bouwvakkers vonden het beest op het kerkhof St Pancreas in Londen, toen daar vorig jaar een nieuw station werd gebouwd. In het graf lagen ook menselijke botjes, maar geen heel lijk.

Het eindrapport over de walrus is nu klaar. Het dier woog bij zijn begrafenis waarschijnlijk 2000 kilo en is rond 1822 begraven. Waarschijnlijk is het gebruikt bij medische experimenten in een ziekenhuis. Dat zou ook alle botjes verklaren. Dat zijn afgezette ledematen, denken archeologen. Na verloop van tijd werden alle overbodige stukken weefsel in een graf gestopt en begraven. Dat was makkelijker dan de boel verbranden.

In de medische literatuur van die tijd is echter niets te vinden over experimenten met walrussen. De Britse koning had in die tijd wel een reuzenschildpad waar hij soms op reed. Bovendien is het lijk opmerkelijk intact, wat je niet zou verwachten na allerlei snijwerk. Het mysterie is daarmee nog niet helemaal opgelost. De walrus is gerestaureerd en is vanaf vandaag te zien in het London Archaeological Archive in Hackney.