De waarde van voorspellingen: opnieuw nul


kristallen bol

Het begint een traditie te worden (oké, we doen het voor de tweede keer): het grote Faqt voorspellingenonderzoek.

In 2009 komt er een aanslag op Peter de Vries en we krijgen weer een tsoenami. Oh ja, Máxima raakt opnieuw zwanger. Met die voorspellingen baarde medium Peter van der Hurk opzien in december 2008. Een compliment voor Van der Hurk, hij durft ten minste. Waar andere helderzienden zich in vaagheden hullen, doet hij gewoon concrete voorspellingen.

Maar zijn zicht op de toekomst is aardig troebel. Peter de Vries leeft vrolijk voort, Máxima houdt zich ledig met vakantiehuizen in Afrika en Argentinië en een grote tsoenami is achterwege gebleven, hoewel er meerdere kleintjes waren. Maar dat is ieder jaar zo. Score Van der Hurk: nul.

Liesbeth van Dijk dan. Ze deed nogal vage of zeer logische voorspellingen, afgelopen december. Zo zag ze de olieprijs dalen (net als alle analisten in de wereld) en Gerrit Zalm carrière maken. En er zouden ergens in de wereld overstromingen komen in september en de liquidaties zouden verdergaan. Al deze voorspellingen zijn uitgekomen, maar dat is niet zo bijzonder. Het overstroomt altijd wel ergens in september.

Als Van Dijk specifieker wordt, gaat ze gelijk de mist in. De Toppers zouden er in 2009 mee ophouden. Een leuke gok, de drie kiftende zangers spatten inderdaad bijna uit elkaar, maar toch een zeperd, want er zijn nu zelfs vier gouden keeltjes. Ook zag Van Dijk haar collegae Char en Derek Ogilvie van de buis vertrekken. Char komt binnenkort terug en Ogilvie straalt als het paranormale sterretje van RTL bijna dagelijks van het scherm.

Beatrix zou volgens Van Dijk een nieuwe man tegenkomen en Nederland gaan verlaten. Máxima zou opnieuw zwanger worden – net als Van der Hurk vorig jaar dacht. Ook hier: lekker specifiek, maar niet uitgekomen. De score van Van Dijk op haar specifieke voorspellingen: nul komma nul.

Wat de waarzeggers niet voorspelden voor 2009: de crash van Turkish Airlines, het einde van de Postbank, de aardbeving in l’Aquila (Italië), kampioenschap AZ, de aanslag op koninginnedag, de crash van Air France 447, de Nobelprijs voor Barack Obama, faillissement DSB.

Chiel Evers, journalist van de Leeuwarder Courant, voorzag op 2 december 2008 het einde van de wereld in het komende jaar. Waarom? Zijn hond is steeds banger voor vuurwerk en het dier is helderziend, zo ontboezemde hij voor zijn Friese lezers. Iedere jaarwisseling brengt ons dus dichter bij het einde der tijden. Jammer Chiel, je hond is waardeloos als medium; we leven nog steeds. Score: nul.

De afdeling buitenland dan. Het Amerikaanse medium Sylvia Browne voorspelde in januari van dit jaar een grote olievondst in Texas. Mis, de Texaanse velden beginnen uitgeput te raken. Bankiers zouden worden gestraft voor hun hebberigheid. Er wordt echter weer voor miljarden aan bonussen uitgekeerd. In december zou een grote groep Amerikaanse soldaten terugkomen uit Irak. Het staat wel te gebeuren, maar nu nog niet. Ook een nulletje dus.

Terug naar Nederland. Paragnost Jan van der Heide haalt op zijn homepage een bekende paragnostentruc uit: hij is ook maar een mens die fouten maakt. Je kunt hem dus nooit aanspreken op waardeloze voorspellingen. Hij schrijft ‘U zult mij […] nooit horen beweren dat alles wat ik zeg klopt of uitkomt, of in exact het betreffende jaar zal plaatsvinden.’ Kom op Jan, heb je paranormale gaven of niet?

Nou, niet dus. Van der Heide voorzag voor 2009 ‘Ongekende verhoging van voedselprijzen. Massa-ontslagen, het regent faillissementen!’ Je hoeft maar naar de winkel te gaan om te zien dat deze voorspelling niet is uitgekomen. Met amper vijf procent werklozen is ook die voorspelling een misser. De politiek dan. Enorme onrust voorzag de paragnost. Zelfs ‘paniek wegens een opduikend Staatsbankroet’. De staat bestaat nog, het kabinet zit nog en zelfs de AOW-plannen zijn door de kamer. Nog een typische Van der Heiden dan maar? ‘Willem-Alexander belandt mogelijk in een kwetsbare situatie met een vervoermiddel.’ Met huizen ja, vervoermiddelen? Nee. Prutsvoorspelling.

Ans Bijvank, paragnoste, zag in 2009 ook al een kind voor Willem-Alexander en Máxima, net als tarotiste Carla Schneiders. Een zoon (Schneiders: een dochter) nog wel, met de naam Claus. Leuk, maar voor beide dames een misser.

We blijven bij het koningshuis. Numeroloog Henk van der Huure keek naar de cijfers en zag een troonsafstand van Beatrix ten gunste van Willem-Alexander in 2009. Nu was de kroonprins wel in het nieuws afgelopen jaar, maar niet omdat hij koning is geworden.

Nog eentje, om het af te leren? Rene Vendeville, Jeanette Kort en Broeder Dra (allen mediums) voorspelden voor Nederland in 2009 grote overstromingen, mogelijk door een te lage Afsluitdijk. Het kantoor van Faqt ligt weliswaar op de tiende verdieping, maar toch hoeft de redactie er nog niet met een roeiboot heen. Nederland bleef droog.