De vreemde vissen van de diepte


gezichtsloze vis

Het is een stelregel dat hoe dieper je de zee ingaat, hoe vreemder de vissen zijn die je tegenkomt. Het is dan ook niet zo gek dat een internationale expeditie die met een robot vier kilometer onder het oppervlak van de Stille Oceaan dook, enkele merkwaardige exemplaren heeft kunnen vangen. Daaronder deze gezichtsloze vis, die slechts eenmaal eerder is gevonden, 140 jaar geleden.

Van alle drie dieren die naar boven werden gehaald, was er eentje een nieuwe soort. Ze zullen de komende tijd in Australië worden onderzocht. Ze hebben vooralsnog namen gekregen die beschrijven wat ze doen. Daaronder wormen die in walvisschedels leven, een rode kistvis met een hengel op zijn hoofd, reusachtige anemoonzuigende zeespinnen, een blobvis, vleesetende schaaldieren, een koekjeshaai en een kudde zeevarkens.

doosvis

En deze koffervis, die het vermogen heeft om zichzelf op te blazen. Het is een nieuwe ondersoort, deze vissen komen normaal niet op een dergelijke diepte voor. Alle dieren hebben zich aangepast op het leven in de diepte. Er dringt daar bijna geen licht door, wat heeft gezorgd dat de meeste dieren geen ogen meer hebben. Anderen hebben een lantaarntje bij hun gezicht, dat door bioluminantie licht geeft. Zo trekken ze prooi aan, die dan met een snelle beet in de mond verdwijnt.