De voordelen van zonnepanelen


zonnepanelen

Wereldwijd neemt het aandeel schone energie toe. In 2050 zal de helft van alle opgewekte stroom afkomstig zijn uit verschillende soorten zonne-energie. Dat zegt de International Energy Agency, een dienst van de Verenigde Naties. Zij zien vooral in zonne-energie een betrouwbaar en schaalbaar alternatief voor fossiele brandstoffen. Iedereen kan namelijk panelen op zijn huis plaatsen. Kom daar maar eens om bij kerncentrales.

In China wordt in absolute aantallen de meeste energie uit hernieuwbare bronnen opgewekt, gevolgd door de VS. In Europa is Duitsland de onbetwiste nummer één. Nederland loopt helaas achter. Terwijl er werk aan de winkel is. Al in 2020 moet 16 procent van onze energie uit schone bronnen komen. Ons land zweeft echter al jaren rond de 10 procent. Vooral het aandeel zonne-energie blijft in Nederland sterk achter, zeker in vergelijking met een land als Duitsland.

En dat is vreemd, aangezien zonne-energie een prima alternatief is voor stroom van de centrale, ook voor particulieren. De prijzen van panelen dalen al jaren, waardoor de investering een steeds kortere terugverdientijd heeft. In 2008 was de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen nog tien jaar, nu is dat al gedaald naar tussen de 6 en 8 jaar. Die trend zet zich nog wel even door.

De periode waarin je een investering terugverdient, is natuurlijk afhankelijk van allerlei variabelen, zoals de locatie en het soort zonnepaneel. Maar de tijd dat je de panelen vooral voor de volgende generatie installeerde, is echt voorbij. Met de juiste panelen op het dak ben je niet alleen erg groen bezig, je denkt ook nog aan je eigen beurs. En je laat je niet verrassen. Mocht de prijs van bijvoorbeeld olie omhoog gaan, dan merk je daar met panelen niets van.

Toch schrikken nog veel mensen terug voor het installeren van zonnepanelen. Waarom? Ze zijn niet bekend met de voordelen en denken dat het een enorme investering is. Terwijl dat laatste door constante prijsdalingen de laatste jaren enorm meevalt. Praat eens met een zonnepanelen specialist, dan ben je zo om.