De voordelen van composiet


tuinhek

Waarmee vult de tandarts je gaatjes, kan een vliegtuig vliegen en glijd je niet meer uit op een vlonder? Het antwoord is composiet, een nieuwe generatie kunststoffen, gemaakt door verschillende materialen te mengen. Daardoor kun je de positieve eigenschappen van verschillende stoffen gebruiken om een nog beter materiaal te krijgen.

Zo geven koolstofvezels een constructie sterkte, terwijl het ook licht is. Polycarbonaat is doorzichtig, maar tegelijkertijd warmtewerend. Thermoharders (vermalen natuursteen en plastic) zijn duurzaam en goedkoop. Niet voor niets kent Nederland een kenniscentrum voor composieten, (K3C), en is er ook een Europees Virtueel Instituut voor Composieten.

Maar wie denkt dat composieten alleen in raceauto’s en ruimtevaartuigen worden verwerkt, heeft het mis. Zo is er een kunststof schutting bij HomingXL die is gemaakt van composiet. Dit materiaal, ook wel WPC (wood plastic composite) of HKC (hout kunststof composiet) genoemd, kun je zien als een mooie middenweg tussen kunststof en hout. Het heeft dezelfde natuurlijke uitstraling van hout, maar de duurzaamheid en het gemak van kunststof.

Een schutting van dit materiaal is kindvriendelijk (want geen splinters), milieuvriendelijk (duurzaam, ecologisch en recyclebaar), lijkt op hout en is onderhoudsvrij. Dat gekoppeld aan een lage prijs, maakt dit een aantrekkelijk alternatief voor iedereen die zoekt naar een goede schutting.