De vinger van Amelia Earhart


Op het onbewoonde atol Nikumaroro (ook wel Gardner Island) in de Stille Oceaan hebben onderzoekers van de The International Group for Historic Aircraft Recovery (Tighar) vermoedelijk overblijfselen van Amelia Earhart gevonden.

Het gaat om een vingerkootje en nog wat andere botjes, waarvan één uit de nek afkomstig. Deze botjes zeggen op zichzelf nog niet zo veel. Het ‘vingerkootje’ kan namelijk ook van een schildpad afkomstig zijn, en Tighar heeft Nikumaroro wel vaker doorzocht met het vermoeden dat Earhart er gestrand was.

Wat deze vondst echter interessant maakt, is dat de onderzoekers van Tighar ook een spiegeltje, Amerikaanse flesjes en een zakmes hebben gevonden; allemaal geproduceerd in de jaren ’30. Het zakmes behoorde tot de voorraad van Earharts vliegtuig. Ze vonden ook sporen van kampvuurtjes met botten van vogels en vissen. Het lijkt erop dat iemand geprobeerd heeft op Nikumaroro te overleven.

Amelia Earhart
Amelia Earhart verdween toen ze probeerde de wereld rond te vliegen. Foto: SDASM Archives

Ric Gillespie, directeur van Tighar, zegt tegen The Guardian dat alle aanwijzingen duiden op een Amerikaanse vrouw die in de jaren ’30 in de omgeving vermist is. Earhart is voor zover bekend de enige die aan die beschrijving voldoet.

De familie van Earhart heeft al aangekondigd dat ze dna zullen afstaan om te kijken of het inderdaad om Amelia gaat. Als dit zo is, dan zullen ze er volgens Gillespie mee moeten leven dat Amelia waarschijnlijk langzame en pijnlijke dood gestorven is op een eiland zonder zoet water, om uiteindelijk voer voor de krabben te worden.

De verdwijning van Amelia Earhart op 2 juli 1937 is één van de grootste Amerikaanse mysteries van de 20e eeuw. Earhart behoorde tot de beste onder het toch al kleine gezelschap van vrouwelijke piloten in haar tijd. Ze verdween boven de Stille Oceaan tijdens een poging de wereld rond te vliegen.

Het toenmalige Gardner Island werd al snel na de verdwijning vanuit de lucht bekeken, en in 1940 werden er al botten gevonden, maar sluitend bewijs dat het om Earhart of haar navigator Fred Noonan ging ontbrak. Er zijn ook andere theorieën, bijvoorbeeld dat het vliegtuig in de zee is gestort en is gezonken, of zelfs dat Earhart door de Japanners gevangen genomen werd.

Bron foto: SDASM Archives