De verleiding van Niagara Falls


Niagara

Een man heeft een sprong in de Niagara watervallen overleefd. Waarom doen mensen dat toch? En sinds wanneer?

De eerste persoon die ooit in de waterval sprong en overleefde was grappenmaker Sam Patch. In 1829 klom hij op een toren naast de waterval en dook in het kolkende water onder hem. Hij overleefde en werd zelfs beroemd door zijn stunt. Menig stoere kerel probeerde de sprong na te doen. In 1859 liep de Franse variété artiest Blondin over een slap koord dat over de waterval was gespannen.

Bobby Leach Niagara

Niet iedereen was zo succesvol. Matthew Webb, de eerste man die ooit over het Kanaal was gezwommen, kwam om toen hij probeerde zwemmend over de rand te gaan in 1883. Een nieuwe mode werd geboren in 1901, toen de 63-jarige Anne Taylor zich in een regenton liet opsluiten en daarin de rivier af dobberde naar de waterval. Ze overleefde de val van 51 meter, maar vertelde journalisten na afloop dat ‘niemand dit ooit nog moest proberen’.

Uiteraard is dat precies wat er wél gebeurde. In een ton – of andere vehikel – over de waterval gaan werd een rage. Ook onder mensen die zelfmoord wilden plegen. Zodanig dat de Canadese en Amerikaanse overheden – de waterval ligt op de grens – het strafbaar stelden. Je betaalt tegenwoordig in de VS een boete van 10.000 dollar plus reddingskosten als je de waterval probeert te overleven.

Waarom doen mensen zulke gekke dingen? Voor de sensatie. Sommigen willen beroemd worden, anderen hopen op een baantje als stuntman. Één man die in een ton over de waterval ging, wilde de jeugd waarschuwen tegen de gevaren van drugsgebruik. Een enkeling valt in het water en doet het per ongeluk. Zeker is dat sinds 1850 minstens 5000 mensen de Niagara niet hebben overleefd, waarmee de kans dat je omkomt zeer groot is.