De Verenigde Staten van Europa?


De crisis is alleen op te lossen door te streven naar de Verenigde Staten van Europa, zeggen sommige politici. Dat idee is al oud.

Napoleon is de eerste politicus die het idee opperde om Europa te verenigen onder één leider. Dat moest hij natuurlijk zijn, zo vertelde hij in ballingschap op het eiland Saint Helena aan een bezoeker. Het tegenovergestelde gebeurde. Grote rijken vielen uiteen in kleinere landjes. Europa maakte bloedige oorlogen mee. Tijdens en net na de Eerste Wereldoorlog werd het idee van een verenigd Europa dan ook weer uit de oude doos gehaald. De grote promotor was dit keer de Oostenrijkse graaf Coudenhove-Kalergi, die in 1926 een congres organiseerde waar mensen uit heel Europa spraken over een poging om de Europese landen te laten samensmelten.

De Duitse keizer Wilhelm II wilde een Verenigde Staten van Europa onder Duitse leiding.

Dat liep op niets uit. Maar het idee van Coudenhove-Kalergi had wel een zaadje geplant in de hoofden van de Europese elite. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bevonden veel leden van die elite zich in ballingschap in Londen. Daar werkten ze de plannen voor de Verenigde Staten van Europa verder uit. Zo werd voorwerk verricht voor wat uiteindelijk de Europese Gemeenschap moest worden. Dit los-vaste verband van landen werd in de jaren vijftig en zestig werkelijkheid. Eind jaren zeventig werd het Europese parlement gesticht.

Met de invoering van de eenheidsmunt leek het Europese project in de jaren negentig verder op stoom te komen. Tegelijk groeide in Europa de ergernis over de Europese bureaucratie en de enorme verspilling van geld. In 2005 stemden Fransen en Nederlanders tegen een Europese grondwet, wat de volgende mijlpaal op weg naar een verenigd Europa had moeten worden.

De problemen met de euro deden de scepsis verder toenemen. Toch blijven sommige politici pleiten voor méér Europa als antwoord op alle probleem die de EU heeft veroorzaakt. Een van de meest uitgesproken voorstanders is Guy Verhofstadt, de voormalige premier van België. Samen met EU vicepresident Viviane Reding pleit hij voor hetzelfde plan als Napoleon: één Europese superstaat.

De enige manier om de democratie te redden is door Europa te verenigen, zegt Viviane Reding, de vicepresident van de EU. (Zie link)

Dat de meeste Europeanen daar niets van moeten hebben, lijkt deze dromers niet te deren. Verhofstadt bracht een boek over verenigd Europa uit in 2005, het jaar dat Frankrijk en Nederland nee stemden tegen de grondwet. Volgens hem was dat ‘nee’ te danken aan verkeerde voorlichting. Volgens Verhofstadt hebben de meeste Europeanen juist een groot verlangen naar meer eenheid.

Follow Faqtman on Twitter