De vegetarische kat


Veel vegetariërs krijgen gewetensnood als zij hun hond of kat moeten voeren. Voor Minoes of Fido zijn er in de dierenwinkel alleen blikjes te krijgen met vlees, terwijl vegetariërs juist geen dode dieren willen consumeren. Onderzoekers van de University of Bellarmine in Kentucky (VS) bekeken hoe vegetariërs met dit dilemma omgaan.

De eerste opmerkelijk uitkomst van het onderzoek is dat vegetariërs inderdaad dol zijn op dieren, 72 procent heeft een huisdier. En ja, ze hebben het moeilijk met de vleeslust van hun behaarde huisgenoot, een overgrote meerderheid geeft aan een schuldgevoel te hebben door de dierlijke vleesconsumptie in hun huishouden. Veel vegetariërs proberen de hoeveelheid vlees in het etensbakje te verminderen door het voedsel van de dierenwinkel te verdunnen met andere voedingsmiddelen. De grootste moeite hebben mensen die uit ethische gronden – in tegenstelling tot gezondheidsredenen – geen vlees eten.

Van nature zijn honden en katten carnivoren. Het is echter mogelijk om ze zonder vlees te voeden. Duitse experimenten uit de jaren negentig tonen echter aan dat het moeilijk is om precies de juiste balans te vinden. Honden krijgen al snel een calciumgebrek, katten hebben zonder supplementen een tekort aan taurine, een stof die ze zelf bijna niet aanmaken. Toch zijn er de laatste jaren steeds meer merken vleesloos dierenvoer bij gekomen.

Het onderzoek staat in het vakblad Appetite.