De stinkende komeet


Op 12 november zal de Europese ruimtevaartorganisatie ESA proberen een lander neer te zetten op de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko. Dan begint een groot onderzoek naar deze steenklomp. Maar één ding weten we nu al: het ding stinkt. De Rosetta sonde, die de lander zal afschieten op de komeet, heeft al metingen gedaan naar de stoffen die op het oppervlak voorkomen.

In relatief grote hoeveelheden is zwavelwaterstof op het oppervlak aanwezig, dat is de stof die naar rotte eieren stinkt. Ook werd een flinke dosis ammoniak opgepikt door de spectrograaf van Rosetta, waardoor aan de melange de geur van paardenstal wordt toegevoegd. Een flinke dosis formaldehyde (ziekenhuisgeur), Zwaveldioxide (azijn) en blauwzuur (amandelen) maken het bouquet compleet.

De universiteit van Bern (Zwitserland) die de metingen heeft gedaan voor ESA, is verrast door de grote hoeveelheid verschillende stoffen aan het oppervlak. Daar hadden ze niet op gerekend. Als Rosetta dichter bij de zon komt, zullen veel van deze stoffen vervliegen door afgassing. De Zwitsers zijn benieuwd of er dan nog andere stoffen tevoorschijn komen.