De ‘sportpil’ komt er aan


sport

Sport is, zolang je het niet overdrijft, heel gezond. Door sporten verbetert de stofwisseling, neemt de kans op hartproblemen af, krijg je minder snel diabetes en blijf je zelfs geestelijk scherper. Het probleem: Sport is ook vermoeiend en kost tijd. Daarom is er voor luie mensen nu goed nieuws: er komt een pil aan die sporten vervangt.

Want meer dan tien jaar lang is onderzoek gedaan naar een middel dat de positieve effecten van sport beschikbaar maakt voor mensen die liever op de bank hangen óf die niet sporten kunnen door bijvoorbeeld een verlamming. De Beijing Sport University (China) en de Universiteit van British Columbia (Canada) zijn nu zo ver dat ze hun onderzoek naar buiten brengen.

Het principe achter de pil is eenvoudig. Door te sporten, maakt je lichaam stoffen aan die een gunstig effect hebben. Kun je die stoffen niet kunstmatig in het lichaam brengen? De Chinees-Canadese onderzoekers kijken naar farmaceutische stoffen (zogenaamde agonisten), hormonen en plantenextracten, zoals Resveratrol – dat is de stof die rode wijn zo gezond zou maken.

De door hen geteste combinaties van deze drie soorten stoffen verbeteren nu al de prestaties, kracht en energieverbruik van spieren. Bij muizen dan. Of het ook het ook bij mensen werkt, is onbekend. Toch zijn de resultaten zodanig dat er verder wordt getest.

Een van de problemen die de onderzoekers op moeten lossen is dat hun pil sport maar gedeeltelijk nabootst. De effecten van sport gaan veel verder, het versterkt de botten en het cardiovasculaire systeem en het verbetert de mentale prestaties. Juist deze meervoudige en vaak onverklaarbare effecten van sporten zijn een uitdaging in de ontwikkeling van wonderpil, zo geven de onderzoekers toe in het vakblad Trends of Pharmacological Sciences.