De sekstrucjes van de wolfspin


Een paartje grote wolfspinnen met kado (foto: Maria J. Albo).

Mannetjes van de grote wolfspin doen alles voor seks. Ze bieden het vrouwtje netjes in zijde verpakte kadootjes aan. En terwijl zij het geschenk uitpakt, gaat hij zijn gang met haar. Is het mannetje daarna nog niet verzadigd, dan speelt hij voor dood tot hij kans ziet haar weer onverwachts te grijpen.

Uit onderzoek van Maria Albo van de Aarhus Universiteit (Denemarken) blijkt hoe dit precies in zijn werk gaat. Zij liet de spinnenmannetjes met verschillende kadootjes bij de vrouwtjes komen. Met een vette vlieg scoorde de mannetjes de langste paartijd. Een waardeloos geschenk als een bloemknop of een vliegenskelet deden het niet goed, maar helemaal geen kado deed het het slechts bij de dames. Maar een op de zes mannetjes die niets gaven kregen ‘quality time’ met de vrouwtjes.

Het experiment toonde verder aan dat de mannetjes met een lekker hapje bij zich vaker voor dood speelden. Dat zit zo. Wanneer het mannetje na zijn beurt nog niet genoeg heeft gehad, houdt hij het vliegenmaal stevig in zijn klauwen vast, terwijl hij zich voor dood houdt. Het vrouwtje probeert het hapje mee te nemen en sleept als gevolg maaltijd én mannetje met zich mee. Zodra het mannetje kans ziet, bespringt hij haar weer voor een nieuwe paarronde. Maar wanneer zij een waardeloos geschenk krijgt of zelfs helemaal geen, gaat het vrouwtje er na de daad sneller vandaar, zodat het mannetje geen tijd heeft om zijn trucje uit de kast te halen.

Het onderzoek is gepubliceerd in BMC Evolutionary Biology.

Bron

Follow Faqtman on Twitter