Ernstig: de seksloze generatie


seksloos

Amerikaanse kinderen geboren in de jaren tachtig en negentig hebben steeds minder seks. Niet alleen ten opzichte van hun ouders, geboren in de jaren zestig en zeventig, maar ook ten opzichte van groot- en overgrootouders uit de jaren twintig tot vijftig. Dat zeggen onderzoekers van de San Diego State University in de VS, na onderzoek onder 26.707 proefpersonen. De vraag die ze iedereen stelden: hoe vaak en met hoeveel personen heb je seks gehad tussen je 18e en 24ste?

De jongeren van nu maken een twee keer zo grote kans als hun ouders en grootouders om in die periode helemaal geen seks te hebben gehad. Van de millennials had 15 procent nog nooit in bed gelegen met een ander. Ook als ze wel seks hebben gehad, ligt bij de jongeren van nu het aantal partners en de frequentie van seks lager dan bij de veertigers en vijftigers in hun jonge jaren.

En dat voor een generatie die Tinder en Grindr tot haar beschikking heeft. Maar volgens de onderzoekers is het juist internet dat zorgt voor de afname. Jongeren zitten liever op sociale media dan dat ze uitgaan, zoals vroeger gebruikelijk was als je sociaal wilde doen. Veelzeggend is dat meer jongeren Pokémon Go spelen dan een dating app op hun telefoon hebben. Internetporno zorgt voor een makkelijk bereikbare bron van seks, dus waarom nog voor het echte werk gaan?

Religie speelt geen rol van betekenis, ontdekten de onderzoekers. Hoewel het een tijd bon ton was in Amerika om je ouders te beloven geen seks voor het huwelijk te hebben, werden zulke beloftes niet opgegeven als reden voor het celibataire leven. Wel leven jongeren iets langer thuis dan voorheen, wat waarschijnlijk een veel probater afschrikmiddel is voor een potentieel vriendje of vriendinnetje.

Het onderzoek verscheen in het academische vakblad Archives of Sexual Behavior.