De ruimte opruimen


We hebben van de ruimte een vuilnisbelt gemaakt. Italianen willen het gaan opruimen.

Afgelopen voorjaar moest de bemanning van het internationale ruimtestation ISS plotseling naar de ontsnappingsmodules. Het ruimtestation lag op ramkoers met een deel van een oude Sovjet-satelliet. De baan om de aarde waar het ISS in zweeft is letterlijk bezaaid met zulke brokstukken, die met grote snelheid door de ruimte zoeven.

Er zijn al verschillende plannen geweest om de ruimte op te ruimen. Japanners bedachten een leuk maar onuitvoerbaar sleepnet, dat alle onnodige satellieten opvangt.

Een voorstelling van alle stukken vuilnis in een baan om de aarde. Foto: NAsa.

Een nieuw plan van de Agenzia Spaziale Italiana (de Italiaanse ruimtevaartorganisatie) heeft meer kans van slagen. Ze hebben een klein raketmotortje bedacht dat zich met een grijpertje aan een stuk ruimtevuilnis kan vastmaken. Dan gaat het motortje aan, waardoor het vuilnis naar een lagere baan om de aarde wordt gebracht. Door de aantrekkingskracht van de aarde wordt het dan de dampkring ingetrokken, waar het verbrandt.

De Italianen willen 35 stukken vuilnis weghalen in 7 jaar. Vooral in een baan rond de aarde van 850 kilometer. Daar bevinden zich 60 grote brokstukken. Tweederde daarvan bestaat uit trappen van raketten, die zonder problemen weggehaald kunnen worden. Met oude satellieten – de rest – is het probleem dat die wellicht gevoelige apparatuur aan boord dragen, die de eigenaren terug willen hebben.

Follow Faqtman on Twitter