‘De pil’ voor mannen?


Gevraagd, mannen voor medisch experiment. Moeten pil slikken die de teelballen aantast. Eeuwige roem gegarandeerd.

Zo ongeveer zou de advertentie van het Columbia University Medical Center in de Verenigde Staten kunnen luiden. Onderzoekers van deze universiteit zijn een stof op het spoor die de opname van vitamine A zuur tegen gaat en zo de productie van zaad bij mannen stopt.

Minstens zo belangrijk: deze stof heeft – denkt men – geen bijwerkingen en zodra je er mee stopt, word je weer vruchtbaar.

Wetenschappers weten al meer dan een eeuw dat een gebrek aan vitamine A zorgt voor onvruchtbaarheid bij mannelijke zoogdieren. Alleen hoe zorg je dat mannen geen vitamine A binnen krijgen? De oplossing zit hem in een middel dat enkele jaren geleden werd getest tegen huidaandoeningen. In dit middel zit een stof die zorgt dat de ballen geen vitamine A opnemen.

De onvruchtbaarheid van proefpersonen was genoeg reden om de test van het middel tegen een huidaandoening toen te stoppen. Ze noemden het in hun rapport een ‘gif voor de teelballen’.

Voor de onderzoekers van Columbia is het juist reden om het middel nader te bestuderen. Ze gaan nu de fase in dat het middel grootschalig op mensen (mannen) moet worden getest.

Het onderzoeksrapport is te lezen in het huidige nummer van Endocrinology.