De pil voor mannen komt


Nog tien jaar, en dan kun je hem gewoon bij de apotheek halen: de anticonceptiepil voor mannen. Aan Monash University (Australië) is het biochemici gelukt om een middel samen te stellen dat mannelijke muizen onvruchtbaar maakt. Nu moet dat middel op mensen uitgetest worden om vervolgens tot een makkelijk in te nemen pil te worden verwerkt.

Deze mannenpil werkt niet met hormonen, zoals eerdere pogingen. Dergelijke middelen hebben als nadeel dat ze ook de zin in seks van mannen aantasten. De Australische pil werkt in op een eiwit dat de spieren aanstuurt die het ejaculeren van zaadcellen regelen.

Mannen kunnen dus gewoon seks hebben, inclusief orgasme, alleen komt er vervolgens geen zaad vrij. De onvruchtbaarheid is bij muizen volledig. Het goede nieuws is dat mannen langzaam weer vruchtbaar worden als ze stoppen met het nemen van de pil. Ook zijn er waarschijnlijk geen andere bijwerken van de pil, maar om dat zeker te weten zijn eerst testpersonen nodig.

De grote vraag blijft uiteraard of mannen aan de pil zullen gaan. En – misschien wel belangrijker – of vrouwen een man zullen vertrouwen die zegt de pil te nemen. Gelukkig hebben beide sekses volgens de uitvinders van deze pil nog tien jaar om aan het idee te wennen.