De pil voor mannen? Eerste test succesvol


Waarom moeten vrouwen de verantwoordelijkheid dragen voor het tegengaan van zwangerschap? De pil voor mannen is al decennia in ontwikkeling, maar tot nu toe zonder succes. Maar er lijkt een doorbraak te zijn. De universiteit van het Amerikaanse Minnesota heeft een middel getest op proefdieren. En het werkt.

Het heet YCT529 en het werkt in ieder geval bij muizen. Mannelijke dieren produceerden vrijwel geen gezond zaad meer. Maar zes weken nadat ze ophielden met middel te krijgen, waren de mannelijke diertjes weer viriel als tevoren. Precies wat je bij een pil zou willen.

De universiteit heeft de data van hun studie gepubliceerd en aangekondigd nog dit jaar te willen beginnen met tests op mensen. Binnen vijf jaar moet de pil dan op de markt zijn, mits alle proeven natuurlijk goed gaan. De muizen hadden in ieder geval geen bijwerkingen.

Eerdere mannenpillen stoorden de hormoonhuishouding. Bij proeven vertoonden de mannen gewichtstoename, psychische problemen en een verhoogd risico op hartproblemen. YCT529 pakt het heel anders aan, het stoort een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de zaadproductie.