De pil verandert vrouwenbrein


Een bekende bijwerking van de pil is dat sommige vrouwen er depressief, angstig of emotioneel van worden. Nu is ontdekt waarom. Neurologen van de University of California, Los Angeles (VS) zagen op scans dat vrouwen die langdurig de pil gebruiken iets andere hersens krijgen. De orbitofrontale schors en de cortex cingularis anterior waren dunner.

Dat zijn twee delen van de hersens die zich bezig houden met beslissingen nemen en het beloningssysteem. Als deze systemen worden aangetast, kan dat een persoon veel emotioneler maken. Het zou de bijwerking van de pil verklaren. Gek genoeg vond een Oostenrijks onderzoek in 2010 exact het omgekeerde, daar constateerden onderzoekers juist verdikkingen in de hersens.

De pil heeft wonderen gedaan voor gezinsplanning en de seksuele relatie tussen man en vrouw. Maar deze vorm van anticonceptie is niet zonder neveneffecten. Zo raken vrouwen seksueel aangetrokken tot een ander soort mannen door de pil. Ook is er onderzoek waaruit blijkt dat de eierstokken kunnen krimpen.

De onderzoekers uit Californië, die publiceerden in het vakblad Brain Mapping, onderstrepen dat veel meer onderzoek nodig is om definitief iets te kunnen zeggen over de link tussen hersens en de pil. Veranderen de hersens van vrouwen die met de pil stoppen weer terug? Hoe lang moet je de pil gebruiken voor het brein dikker dan wel dunner wordt? Het zijn maar twee vragen waarop nog antwoord moet komen.