De pil goed voor vrouwenknieën


De pil goed voor vrouwenknieën

Vrouwelijke sporters zouden allemaal de pil moeten nemen, vooral in hun tienerjaren. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers na een studie. Het voorbehoedsmiddel is vooral goed voor de knieën en voorkomt met name beschadigingen van de kruisband. Dat is een bekende blessure bij voetbal.

De onderzoekers van Brown University analyseerden de sportloopbanen van 165.000 atletes en zagen dat meisjes en vrouwen die de pil namen, niet zo vaak geblesseerd waren. Nader onderzoek toonde aan dat de voorste kruisband bij deze atletes veel minder vaak afscheurt. Bij die blessure is een operatie nodig en is een jaar revalideren heel normaal. Geregeld betekent dit het einde van een sportcarrière.

Vrouwen zijn veel gevoeliger voor deze blessure dan mannen, ze scheuren hun kruisbanden tot tien keer vaker. Dat komt door hun hormoonhuishouding, is al eerder uit onderzoek gebleken. De pil zorgt dat er minder pieken en dalen in de vrouwelijke hormonen zit, waardoor de blessure 18 procent minder voorkomt. Vooral een piek in oestrogeen zorgt voor zwakkere banden, die makkelijker scheuren.

De pil lijkt vooral voor jonge sportsters het verschil te kunnen maken tussen een langdurige blessure of niet, schrijven de onderzoekers in vakblad The Physician and Sportsmedicine.