Dit weekend: de perseïden komen


Perseiden

Omhoog kijken dit weekend, de Perseïden razen weer door de lucht. Deze vallende sterren zijn altijd weer een mooi gezicht.

Vallende sterren zijn geen echte sterren die naar beneden vallen, maar kleine steentjes die de dampkring van de aarde binnendringen. Zo’n brokje heeft in de ruimte een snelheid van vele tientallen kilometers per seconde. Maar als het de dampkring binnenkomt, remt de lucht het steentje af. Het wordt dan heet en verdampt op een hoogte van zo’n tachtig tot honderd kilometer. Het bijbehorende lichtverschijnsel noemen we een vallende ster.

De Perseïden zijn brokstukken van de komeet Swift-Tuttle. Een keer per jaar komen ze langs de aarde gescheerd. Delen van de steenzwerm komen dan als vallende sterren naar beneden. Bij die ‘sterren’ moet je je overigens niet te veel voorstellen, het zijn brokstukken ter grootte van een rijstkorrel.

Wie deze meteorenstorm mist, heeft rond 9 oktober een herkansing. Dan beweegt de aarde door de stofwolk die is achtergelaten door de komeet 21P/Giacobini–Zinner en we kunnen dan het spektakel zien van de Draconidenzwerm. We bewegen dan door het stof dat door de komeet is uitgestoten in de jaren 1900 en 1907.