De oudste tekst van Europa


In Griekenland zijn de oudste geschreven woorden van Europa gevonden. Gaat over zaken doen.

Wie tegenwoordig wil weten van wie een bedrijf is, gaat naar de Kamer van Koophandel om het register te raadplegen. In het oude Griekenland hadden ze ook al zoiets, een lijst met bezittingen en percelen grond. Alleen bakten ze die lijsten in klei, zodat je ze ergens op kon hangen.

Foto: Christian Mundigler

Een deel van een dergelijke lijst, waarschijnlijk uit 1450 tot 1350 voor Christus, is gevonden in een veld bij het dorp Iklaina op de Peloponnesos. Het is de oudste tekst die ooit in Europa is gevonden. De kleitablet is geschreven in Linear B, een oud schrift dat is afgeleid van de Egyptische hiërogliefen. Op de ene kant staat een lijst met bezittingen, op de andere het woord ‘fabriceren’.

Linear B was een elitair schrift bestaande uit 87 lettergrepen. Alleen de rijken gebruikten het om belangrijke beslissingen vast te leggen. Voor gewone mensen was het mysterieus en magisch. Pas rond 500 voor Christus begonnen gewone Grieken te schrijven. Daarvoor gebruikten ze het oude Griekse schrift, dat zich uiteindelijk evolueerde tot de 26 letters die iedere dag gebruiken.

Bron: National Geographic News.

Follow Faqtman on Twitter