Onzichtbare gorilla slaat weer toe


Als een gorilla je op straat voorbij zou lopen, zou je dat zien? Zeg niet te snel ja, want uit experimenten blijkt het tegendeel.

Eind jaren negentig ontwikkelden psychologen Christopher Chabris en Daniel Simons een interessant experiment. Ze lieten proefpersonen een pleintje oversteken met daarop allemaal mensen op de fiets. De opdracht was om niet te botsen. Nadat ze waren overgestoken werd aan de proefpersonen gevraagd of ze iets bijzonders hadden gezien. De meeste mensen was niets opgevallen, zelfs niet de man in een gorillapak die op een van de fietsen zat.

Het experiment is de ‘onzichtbare gorilla’ gaan heten en het is de afgelopen tien jaar vaak herhaald, ondermeer met clowns. Het resultaat is altijd hetzelfde: als mensen zich op één ding concentreren, zien ze onverwachte andere dingen niet. Vandaar dat het bijvoorbeeld gevaarlijk is om te bellen terwijl je rijdt. Maar wat als je juist te horen krijgt dat er iets onverwachts in beeld gaat komen, zien mensen het dan wel?

Simons (universiteit van Illinois) deed het experiment opnieuw. Nu met een video van basketballende meisjes. Ze vertelden proefpersonen dat er in de video ook nog een man in een gorillapak voorbij komt, maar dat er nog twee onverwachte zaken gebeuren. De proefpersonen moesten naderhand vertellen of ze de gorilla hadden gezien en welke onverwachte zaken er nog meer gebeuren.

Het resultaat? De helft van de mensen (waaronder de hoofdredacteur van Faqt) ziet nog steeds de gorilla niet. Een nog veel grotere groep, rond de 80 procent, ziet niet dat het gordijn op de achtergrond van kleur verandert en dat één van de basketbalsters uit het beeld loopt.

Conclusie: zelfs als je wordt verteld dat er iets onverwachts gaat gebeuren, kun je daar blind voor zijn. Het is een wetenschappelijk feit waar de scheidsrechterscommissie van de Fifa eens goed over zou moeten nadenken.

Het onderzoek Monkeying Around With the Gorillas in Our Midst,staat deze maand in het wetenschappelijke tijdschrift i-Perception.

Deze wel gezien? Foto: Mila Zinkova.
Deze wel gezien? Foto: Mila Zinkova.