De nieuwe wifi (werkt ook buiten je woonkamer)


Leuke uitvinding, wifi. Alleen moet je niet te ver van de zender zitten. Komt de komende tijd verandering in.

Hoe ver reikt jouw wifi-zender? Als je mazzel hebt, kun je in de tuin internetten. Maar ga je verder, dan heb je niet genoeg bereik. Dat gaat veranderen. Het Institute of Electrical and Electronics Engineers, een internationale organisatie die zich bezig houdt met standaarden voor onder meer draadloze communicatie, heeft zijn goedkeuring gegeven aan een nieuwe wifi-standaard: 802.22.

Die cijfers staan voor een wifi signaal dat uitzendt op lege delen van de televisie-frequentie. Het grote voordeel is dat 802.22 veel meer kracht heeft dan een gewoon wifi-signaal. Een sterke zender – in samenwerking met een paar kleinere basisstations – kan wel 100 kilometer verder worden opgepikt.

Internetten in het bos? Straks is het mogelijk. Foto: © Nmedia | Dreamstime.com.

Dat geeft internet acces providers de mogelijkheid om hele steden te voorzien van draadloos internet. Een zender in Assen zou Groningen, Drenthe en Friesland van draadloos internet kunnen voorzien.

Virgin wil voor de Olympische Spelen van 2012 heel Londen voorzien van gratis draadloos internet. Een stadstaat als Singapore heeft nu al het hele centrum voorzien van wifi voor bezoekers, maar kan straks makkelijk alle inwoners deze dienst aanbieden.

Follow Faqtman on Twitter