De nieuwe manier om af te vallen is… zand?


Australische wetenschappers denken een manier te hebben gevonden om extreem dikke mensen flink af te laten vallen. Het belangrijkste ingrediĆ«nt daarbij is… zand. Zeer fijne, antiseptische korreltjes van silica om in technische termen te blijven. Die vind je – minus dat antiseptische – ook in enorme hoeveelheden op een gemiddeld strand.

Door een schep van dat speciale zand door een maaltijd te doen, kunnen je darmen dat voedsel veel moeilijker verteren en omzetten in energie, zagen wetenschappers van de University of South Australia tijdens proeven. Het lichaam neemt vooral veel minder vet op. Tests zijn eerst gedaan op muizen, daarna gebruikten de onderzoekers tien obese volwassenen als testkonijn.

Uit de proeven blijkt dat mensen niets merken van de schep zand in hun eten. Ze voelen niets bijzonders tijdens het verteren van een maaltijd. Ook zagen de onderzoekers dat korreltjes silica tussen de 6 en 10 nanometer het beste werken. Het zorgt voor een lagere opname van suikers en vetten, zelfs na een maaltijd die rijk is aan beide stoffen.

De wetenschappers denken dat het silica veel van de eiwitten opneemt die helpen bij het verteren van beide dikmakers. Daardoor gaat de maaltijd door de darmen zonder dat deze stoffen worden opgenomen, schrijven ze in vakblad Pharmaceutics. Ook neemt het zand bepaalde voedingsstoffen op, zodat ze niet in de darmen terechtkomen.