De mooiste opnames van Saturnus


Saturnus ringen

Op de foto staan de ringen van Saturnus zoals we ze nog nooit hebben gezien. De opname is afkomstig van de al twintig jaar oude Cassini sonde van Nasa. Dat ruimtetuig is bezig met zijn laatste levensfase, na jaren door ons zonnestelsel te hebben gezworven. Nasa heeft besloten de komende maanden te gebruiken voor enkele zeer spectaculaire en riskante fly-by’s van Saturnus in de hoop meer te weten te komen over de ringen.

Voor dat ‘grazen’, zoals Nasa het noemt, moet de sonde dichtbij de ringen komen. Daarbij komt het geregeld in aanvaring met ijs- en stofdeeltjes uit de ringen. Tot nu toe zijn die echter zo klein, dat Cassini alle inslagen heeft overleefd. Maar de resultaten zijn er wel naar: de resolutie is zo hoog, dat we objecten met een doorsnee van vijfhonderd meter kunnen zien. Dat is zo groot als de hoogste gebouwen op aarde.

Zo leert Nasa bijvoorbeeld meer over de golven die te zien zijn in de ringen. Dat zijn ijsdeeltjes die samenklonteren door de zwaartekracht. Ze zijn door kenners van de planeet ‘stro’ gedoopt, omdat ze daar op lijken. Ook moet duidelijker worden welke rol kosmische straling heeft op de ringen en hoe de deeltjes worden geladen.

Deze fase duurt tot september en zal ongetwijfeld nog veel meer mooi beeld opleveren. Dan krijgt Cassini een passend afscheid; de sonde zal richting Saturnus worden gestuurd. In de atmosfeer van die planeet zal het ruimtetuig opbranden als ware het een asteroïde. Maar voor die tijd zal het de laatste data over deze uitzonderlijke planeet terugsturen naar aarde.