‘De mens kwam van Mars’


Ruimtevaartorganisatie Nasa zoekt op Mars naar sporen van leven. Maar misschien hebben we dat allang gevonden: wij. Tot die opmerkelijke conclusie komen biochemici van het Florida Institute of Technology. Hun redenering is gebaseerd op de chemische elementen die nodig waren om leven mogelijk te maken. Die waren miljarden jaren geleden niet aanwezig op aarde maar wel op Mars.

Organische verbindingen, waaruit alle leven op aarde bestaat, hadden niet alleen licht en warmte nodig om te ontstaan, maar ook twee chemische elementen, borium en geoxideerd molybdeen. Toen 3,7 miljard jaar geleden het leven op aarde ontstond, waren beide elementen op aarde niet aanwezig, omdat er nog niet genoeg zuurstof was om beide elementen te laten ontstaan. Voor borium was het bovendien te nat op de vroege aarde, die bijna helemaal met water was bedekt.

Op Mars was toen in ieder geval wél borium aanwezig, weten we sinds oude meteorieten van die planeet op aarde vielen. En waar borium voorkomt, vind je meestal ook geoxideerd molybdeen, zo weten de chemici. Mars was bovendien in een veel vroegere fase al droog, nog een voorwaarde om beide elementen te laten bestaan.

Volgens de onderzoekers kan leven op Mars zijn ontstaan, bijvoorbeeld in de vorm van sporen of bacteriën. Die kunnen met meteoren van Mars naar aarde zijn gereisd en hier leven hebben ‘gezaaid’, zo vertelden de wetenschappers op een nieuwsconferentie waarop ze hun ontdekking aankondigden. Juist die overstap van de ene naar de andere planeet was gunstig, omdat de omstandigheden voor leven op aarde ondertussen veel beter waren geworden dan op Mars.