De mens blijkt een mengelmoes


Verschillende typen mensachtigen deden het met alles wat op twee benen liep in de prehistorie. Neem onze neef de neanderthaler en een nog verdere verwant, de denisovan. Onderzoekers vinden steeds meer bewijzen dat vaag verwante mensachtigen elkaar vaker vonden in vrijpartijen dan tot nu toe verondersteld. Ook zou een nog onbekende, nog oudere mensachtige uit Azië hebben gepaard met denisovans. Over deze ontdekking is gepubliceerd door Nature.

De denisovans zijn zelf nog een groot mysterie, daar niemand weet hoe ze er precies uitzagen. Er zijn alleen in Rusland wat overblijfselen gevonden waarop nu uitgebreid genetisch onderzoek wordt gedaan. Bekend is inmiddels dat de denisovans zich richting Azië hebben verspreid en dat hun DNA nu nog voorkomt in bijvoorbeeld Melanesiërs.

Dergelijk onderzoek levert ook steeds meer informatie op over onze eigen herkomst. De moderne mens draagt nog altijd DNA van neanderthalers in zich, zo’n 2,5 procent. Het DNA van denisovans zou voor 17 procent van neanderthalers afkomstig zijn.