De meest bizarre wetenschappelijke experimenten


gekke wetenschapper

Kots drinkende artsen, vrouwen met groeiende boezems, er worden nogal vreemde experimenten uitgevoerd in naam van de wetenschap. Wat zijn de vijf meest bizarre?

5. Neerstorten! Of toch niet?
Het Amerikaanse leger liet in 1962 een vliegtuig met soldaten aan boord bijna neerstorten. Terwijl het vliegtuig zogenaamd ‘ernstige technische problemen’ had en iedereen waarschijnlijk om zou komen, kregen de soldaten aan boord een formulier uitgereikt voor een levensverzekering. Dat vulden ze slechter in dan een controlegroep op de grond. Conclusie: als mensen denken dat ze dood gaan, zijn ze een stuk minder precies.

4. Van homo- naar heteroseksueel
In 1972 deed Tulane universiteit in de VS onderzoek naar de maakbaarheid van seksualiteit. Een homoseksuele jongeman – aangeduid als B19 – kreeg een elektrode in zijn hersens om zijn genotscentrum te prikkelen.
Vervolgens moest hij naar hetero porno kijken terwijl de elektrode een elektrische puls gaf. Tot slot werd een prostitué gehaald om de jongeman te bevredigen. Het experiment werkte, de jongeman was voor het eerst opgewonden bij een vrouw en heeft zelfs seks met haar. Alleen waren de effecten na het experiment weer verdwenen.

3. De dokter die pikzwarte kots dronk
Dokter Stubbins Ffirth onderzocht in de eerste helft van de 19e eeuw Gele Koorts. Deze ziekte stak elke zomer de kop op om in de winter te verdwijnen. Mensen waren overtuigd dat het een besmettelijke ziekte was.
Ffirth dacht daar anders over. Om zijn punt te bewijzen, bedacht hij een bizar experiment. Hij dronk de pikzwarte kots van een Gele Koorts-patient op en te zien wat er gebeurde. Niets gebeurde, Gele Koorts wordt veroorzaakt door muggen.

2.Het ‘wat zie je?’ experiment
Kijk eerst de video. Lees de tekst daaronder nog niet.

Gekeken? Eind jaren negentig ontwikkelden psychologen Christopher Chabris en Daniel Simons een interessant experiment. Ze lieten proefpersonen een pleintje oversteken met daarop allemaal mensen op de fiets. De opdracht was om niet te botsen. Nadat ze waren overgestoken werd aan de proefpersonen gevraagd of ze iets bijzonders hadden gezien. De meeste mensen was niets opgevallen, zelfs niet de man in een gorillapak die op een van de fietsen zat. Heb jij hem gezien?

1. De groeiende BH
Een Franse onderzoeker liet een vrouw een paar weken achter elkaar aan de bar van een nachtclub zitten. In het geheim telden zijn assistenten hoe vaak de vrouw werd gevraagd om te dansen. De dame in kwestie heeft een A-cup. Ze werd op de eerste avond dertien keer gevraagd om te dansen. Vervolgens kreeg ze stukken schuimrubber in haar jurk gepropt. Weer zat ze aan de bar. Met haar B-cup ging het aantal dansaanvragen omhoog naar negentien. De avond daarop had ze nog meer schuimrubber in haar BH: een C-cup had. Liefst vierenveertig mannen wilden een dansje maken. Conclusie: het is wetenschappelijk aangetoond dat mannen schuimrubber aantrekkelijk vinden.