De magnetronmoordenaar


Je hamster in een magnetron stoppen? Anthony Parker kreeg er negen weken cel voor.

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van de volgende urban legend: een rijk oud dametje met weinig technisch verstand heeft net haar kat in bad gedaan. Het beestje moet alleen nog even snel gedroogd te worden, dus gaat het in de magnetron, met alle gevolgen van dien. Alsof dat nog niet genoeg is, explodeert de arme kat in sommige versies binnen een paar tellen.

Waarom zou dit verhaal het zo goed doen? Misschien vanwege het emotionele effect. Het is zo’n beetje de overtreffende trap van tragisch: een oud vrouwtje verliest haar huisdier door pure onwetendheid. Er hoeft eigenlijk niet eens te staan dat het bazinnetje zielig en eenzaam was, dat hebben we er zelf al van gemaakt.

Pluchen kat in magnetron.
Zou een pluchen kat ook exploderen? Foto: Dan Taylor

Het verhaal komt zowel in de VS als in Groot-Brittannië voor, maar is inmiddels in de hele wereld bekend. In een Japanse tekenfilmserie laat het (Amerikaanse) vrouwtje zich door een slinkse advocaat overtuigen om een flinke som geld te eisen van de fabrikant van de magnetron. Stappen Amerikanen immers niet om alles naar de rechter? Het fragment is hier te zien.

Het per ongeluk microwaven van je beestje is echter iets dat alleen in irritante doorstuurmailtjes en vage Japanese series voorkomt. De werkelijkheid is helaas nog wat erger: er bestáán mensen die het expres doen.

De laatste dierenbeul is de Engelse Anthony Parker uit Hartlepool. Hij kreeg vandaag negen weken celstraf omdat hij in februari zijn hamster Suzie in de magnetron stopte na een dronken ruzie met zijn vriendin. Ook mag hij vijf jaar geen huisdier meer hebben, misschien ook wel een goed idee. Dat dierenmishandeling primaire reacties oproept mag geen verrassing heten. De reageerders op het oorspronkelijke artikel in de Daily Mail zien in ieder geval het liefst een levensgrote magnetron voor zuiplap Anthony.

Foto: dan taylor