De maan is een rare knol


De maan is niet perfect rond, al lijkt het vanaf aarde misschien zo. Nieuwe, zeer nauwkeurige metingen met lasers, tonen aan dat de maan van boven en onderen afgeplat is. Rond de ‘evenaar’ van de maan zit een uitgedijd stuk, maar slechts aan één kant. De mensen die de meting hebben uitgevoerd, van de University of California (VS), noemen de maan ‘opmerkelijk misvormd’.

Toch is de vorm niet heel onverwacht. Ook de aarde is platter aan de onder en bovenkant en rondom dikker rond de evenaar. Alleen wordt die vorm bij onze planeet veroorzaakt door de draaiing. Daardoor wordt de evenaar, die vele malen sneller draait dan de polen, naar buiten geduwd. De maan draait echter veel langzamer rond haar as. Waarom dan toch die vorm?

Die is waarschijnlijk al 4,5 miljard jaar geleden ontstaan, toen de aarde werd geraakt door een andere planeet. Als gevolg van die botsing ontstond de maan, een hete massa gesmolten steen die wild om zijn as draaide, veel dichter bij aarde. Na verloop van tijd koelde onze satelliet en werd het draaien afgeremd. De maan kwam op een grotere afstand tot de aarde te staan. Terwijl dat proces in volle gang was, kreeg de maan de huidige vorm.

Omdat de maan waarschijnlijk nauwelijks tektonische krachten kent (waardoor op aarde aardbevingen en vulkanen ontstaan) is de vorm ‘bevroren’ en verandert er weinig aan de maan. Door dit hemellichaam goed te bestuderen, leren we wellicht zelfs meer over de botsing 4,5 miljard jaar geleden, schrijven de onderzoekers in Nature.