De maan blijft trekken


Astronaut Harrison Schmitt van Apollo 17 naast een maanrots.

Het is vandaag precies veertig jaar geleden dat de laatste bemande reis naar de maan begon. De Apollo 17 vertrok van Kennedy Space Centre met drie astronauten voor de zesde bemande reis naar de maan. Hoewel de missie een succes was, betekende de afnemende belangstelling door het grote publiek en een kleiner budget voor Nasa het einde van de maanvluchten.

Maar de maan is terug. Nasa wil er een bemande buitenpost bouwen van waaruit astronauten naar andere planeten kunnen vliegen. Dat gaat echter nog wel een jaar of 15 duren. Landen die voor die tijd naar de maan willen, maar geen eigen technologie hebben om dat te doen, kunnen nu een beroep doen op de Golden Spike Company. Dit door ex-Nasa medewerkers opgerichte bedrijf heeft plannen voor eigen maanvluchten.

Voor anderhalf miljard dollar kan Golden Spike Company twee mensen op de maan zetten. Dat kunnen twee wetenschappers zijn, die namens een land onderzoek gaan doen. Zuid-Afrika, Japan en Zuid Korea zouden interesse hebben. Of twee zeer rijke individuen die graag de geschiedenisboeken in willen gaan als de eerste maantoeristen. Voor 2020 moet de eerste betalende passagier op de maan staan.

Mocht er iets mis gaan, zodat de astronauten langer dan voorzien op de maan moeten blijven, dan kunnen ze gebruik maken van een nieuwe uitvinding van Washington State University. Daar werken materiaalonderzoekers aan een 3D printer die bouwblokken kan maken uit maanstof. Daarmee is binnen korte tijd een onderkomen te bouwen waar de eerste maanbewoners zouden kunnen verblijven.

Follow Faqtman on Twitter