De ‘leugendieettector’ ontdekt je eetpatroon


Ons voedingspatroon is van grote invloed op onze gezondheid. Toch zijn we er vaak niet helemaal eerlijk over bij de dokter. Want voor de vele bezoekjes aan de snackbar schamen we ons eigenlijk een beetje. In de toekomst kunnen we maar beter eerlijk zijn: een simpele urinetest, ontworpen door Britse onderzoekers, brengt dan namelijk ons volledige voedingspatroon van de laatste dagen aan het licht.

Een maaltijd met zalm en broccoli is goed terug te zien in je urine. (Foto: Foodista)

De nieuw ontwikkelde ‘leugendieettector’ test urine op zogeheten metabolieten, de afbraakproducten van ons voedsel. De metabolieten van onder andere frambozen, sinaasappelsap, zalm en broccoli zijn inmiddels bekend. Met de test kunnen wetenschappers het onderscheid zien tussen deze producten en de hoeveelheden die ervan zijn gegeten vaststellen.

Op de lange duur kan de test worden omgegoten in een soort dipsticktest: een papierstrip die in een urinestraal kan worden gehouden en onmiddellijk een uitslag geeft. Zo kan eens arts je maaltijden van de laatste paar dagen reconstrueren en dat linken aan bepaalde aandoeningen. Misschien dat we dan zelfs precies kunnen achterhalen welk voedsel beschermt tegen bepaalde ziektes of welke we juist moeten vermijden.

De drie gecombineerde studies zijn gepubliceerd in Metabolomics, het American Journal of Clinical Nutrition en het British Journal of Nutrition.

Follow Faqtman on Twitter