De kracht van de eerste indruk gaat ook op voor buurten


We zijn razendsnel in staat om de veiligheid van een buurt in te schatten, blijkt uit een Amerikaanse studie.

Stel: Je bent in een vreemde stad en wandelt wat door de straten. Op een gegeven moment belandt je in een onbekende buurt. De straten zien er rustig uit, en er is geen directe dreiging. Toch krijg je een unheimisch gevoel. Waar moet je naar luisteren: je ratio of je onderbuik? Volgens onderzoekers van de Binghamton Universiteit in New York kun je beter naar je onderbuik luisteren, want de kans is groot dat de buurt inderdaad onveilig is.

In steden als Tokyo ligt werkelijk geen sigarettenpeuk, papiertje of leeg blikje op straat. Heb je ook een veilig gevoel als je naar deze foto kijkt?

Psychologen wisten al langer dat we in een paar seconden een redelijk nauwkeurige indruk kunnen vormen van iemands persoonlijkheid, maar dit mechanisme werkt ook bij het inschatten van de veiligheid op straat.

Onderzoekers lieten proefpersonen een selectie foto’s zien van een onbekende buurt, en vroegen hen vervolgens wat voor kwaliteit deze buurt zou hebben: Zouden de mensen die er wonen (stonden niet op de foto) leuk contact met elkaar hebben? Zou er veel criminaliteit zijn? Of overlast? Etc. De proefpersonen kregen verder geen achtergrondinformatie, maar moesten puur afgaan op hun eerste indruk. De antwoorden werden vervolgens vergeleken met de resultaten van een buurtonderzoek. En wat bleek? De proefpersonen hadden op basis van één foto van een buurt hetzelfde oordeel als mensen die in deze buurt woonden.

Volgens de onderzoekers zijn we dus razendsnel in staat om een nauwkeurige indruk te vormen van een buurt op basis van fysieke structuren, want op de foto’s waren geen mensen afgebeeld. Waar letten we dan op? Wat aan deze fysieke structuren vertelt ons dat het er onveilig is?

Volgens onderzoeker Dan O’Brien zijn het details als een ongemaaid grasveld, afgebladderde verf, rondslingerende papiertjes, ongewassen ramen, niet geveegde stoepen etc. Deze rommelige details geven ons het signaal door dat het niet veilig is. En dat blijkt ook nog te kloppen, want tekenen van wanorde in een buurt correleren met criminaliteit en een zwakke sociale gemeenschap.

Handig om te weten als je een huis wilt (ver)kopen, of het gevoel van veiligheid in je straat wil vergroten. Zorg er in ieder geval voor dat jouw huis er altijd onderhouden en opgeverfd uitziet.

Bron: Journal of Personality and Social Psychology. Foto: Rob Ketcherside