De koudste plek op aarde


Een hoge bergkam op de Zuidpool (op de foto in de rode cirkel) is officieel de koudste plek ter wereld. Op 10 augustus 2010 daalde de temperatuur op die locatie tot een record van -93,2 ° C zegt NASA. Het vorige record was een hartverwarmende -89 ° C, gemeten in juli 1983 op het nabijgelegen Russische onderzoeksstation Vostok.

Wetenschappers vonden de extreem lage temperaturen tijdens het maken van zeer gedetailleerde kaarten met oppervlaktetemperaturen. Deze nieuwe kaarten zijn ontwikkeld met satellietgegevens van de nieuwe Landsat 8, een gezamenlijk project van de NASA en de US Geological Survey (USGS).

Op de heuvelrug kan het extreem koud worden omdat lucht daar vaak een tijdje blijft hangen. Door de hoogte is het er al kouder dan in de omgeving, maar door de rustige omstandigheden straalt ook het laatste beetje warmte dan het heelal in. Het resultaat is een laag supergekoelde lucht boven de sneeuw. Daardoor ontstaan de laagste temperaturen op aarde.

In de buurt is wel een internationaal onderzoekscentrum, maar niemand woont er permanent. De koudste oorden waar mensen wel een huis hebben, liggen in Rusland, waar de temperatuur kan dalen tot -67 graden Celsius. Het kouderecord van Nederland is -27,4 graden. Die temperatuur werd gemeten op 27 januari 1942 in Winterswijk. Het Belgische record is gemeten op 20 januari 1940 in Rochefort: -30,1.