De klopjacht op de kolonel


Na de val van de Libische hoofdstad Tripoli is kolonel Muamar Ghaddafi één van de meest gezochte mannen op aarde. Zowel in zijn eigen land als in de rest van de wereld hebben er veel mensen een appeltje met hem te schillen. Je zou dan ook denken dat hij binnenkort wel ingerekend zal worden.

Of dit gaat lukken is echter altijd maar de vraag. Het recente verleden heeft uitgewezen dat ook leiders van gevallen schurkenstaten en gezochte terroristen het soms best lang uit kunnen houden. Bij deze een overzicht en een poging om de vraag ‘Hoe kan dat toch?’ te beantwoorden.

Gaddhafi
De kolonel spreekt zijn aanhang nog maar eens toe. Foto: BRQ Network

Het voorbeeld van Osama bin Laden ligt natuurlijk nog wel erg vers in het geheugen. Osama wist uiteindelijk tien jaar aan zijn vijanden te ontkomen. In mei kwam hij aan zijn einde, niet in een James Bond-achtig ondergronds complex in Tora Bora, maar in een villa in een stad in Pakistan.

Dat 2011 geen goed jaar voor gezochte mannen was, ondervond ook Ratko Mladic. Het Joegoslaviëtribunaal wilde de oorlogsmisdadiger van Srebrenica al sinds 1995 berechten, maar hij werd pas eind mei 2011 gearresteerd en uitgeleverd, nadat hij jarenlang vrij in Servië en het Servische deel van Bosnië had rondgelopen.

Ook zijn superieur Radovan Karadzic belandde pas jaren na het eind van de Joegoslavische oorlogen achter de tralies. Met een schuilnaam en een grote witte baard beoefende hij in Belgrado alternatieve geneeskunde. Karadži? verbleef ook een tijd in Wenen en bezocht voetbalwedstrijden in Italië.

Saddam Hoessein was na zijn val nergens te vinden. Een halfjaar later werd hij gevonden in een ondergrondse ruimte in een boerderij. Eind 2006 werd hij uiteindelijk opgehangen.

Hoe kun je in zo’n situatie nu eigenlijk ontsnappen en verbogen blijven? Mladic leek jarenlang van hogerhand beschermd te worden, maar uiteindelijk deed de politiek hem de das om: zolang Servië niets tegen hem deed, was lidmaatschap van de Europese Unie zo goed als uitgesloten.

Bin Laden wist een decennium lang verborgen te blijven, vermoedelijk door een ondersteuningsnetwerk in de Pakistaanse veiligheidsdienst. Zijn dood zorgde voor veel opluchting, maar door de plek waar hij werd aangetroffen, werden er meteen veel vraagtekens gezet bij de rol van Pakistan.

Als Ghaddafi een beetje heeft opgelet tijdens de Irakoorlog, dan zal hij begrijpen dat het in zijn geval niet zo’n goed idee is om in eigen land te blijven. In tegenstelling tot de Joegoslavische oorlogsmisdadigers heeft hij nauwelijks nog vrienden. Ook als hij zich in een gat verstopt, zal zijn arrestatie of dood waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd zijn.

Een ontsnapping naar een bevriend land lijkt dan ook de enige manier voor Ghaddafi om te ontkomen, voorzover hij nog in Libië is. De vraag is dan wie hem nog de hand boven het hoofd wil houden. Schuilen bij ‘Leezza’ is waarschijnlijk geen optie, en het zou zomaar kunnen dat er voor Ghaddafi geen ontkomen meer aan is.

Bron foto: Flickr