De Israëlische farao


Archeologen van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem hebben bij opgravingen in het noorden van Israël een opmerkelijke vondst gedaan: de voeten van een sfinx. Ze vonden de overblijfselen van het beeld in een laag puin die bij de verwoesting van een kasteel in 1300 voor Christus is ontstaan.

Aan de inscriptie te zien, gaat het om een beeld van farao Mykerinos, die in 4500 jaar geleden over Egypte heerste. Hij is de farao die de beroemde piramides van Gizeh liet maken. Van hem zijn nooit eerder bustes of sfinxen gevonden. Mykerinos leefde in Heliopolis, tegenwoordig een deel van Caïro. Omdat zijn paleis onder de bebouwing ligt, is daar moeilijk graven voor archeologen.

De vondst is ook uitzonderlijk omdat buiten Egypte vrijwel nooit sfinxen of andere belangrijke Egyptische kunstwerken worden gevonden. In Israël, Libanon en Syrië zijn nog nooit dergelijke objecten ontdekt. De grote vraag is dan ook hoe het standbeeld in Tel Hazor, aan het Meer van Galilea terecht is gekomen.

De archeologen denken dat het een cadeau is geweest van een Egyptische koning aan een koning van Hazor. Dat was een belangrijke stad in het Midden Oosten met sterke banden met Egypte. Wellicht heeft een nazaat van farao Mykerinos het aan een collega cadeau gedaan.