Grootste storm in het zonnestelsel


Het stormt op Jupiter, al eeuwen. Voor het eerst zijn er thermische foto’s gemaakt van het oog van de storm, de ‘Rode Vlek’.

Deze nieuwe, baanbrekende thermische beelden zijn gemaakt met de Very Large Telescope van het European Southern Observatry (ESO). De beelden tonen een wervelstorm van warmere lucht en koelere regio’s die samen Jupiters Rode Vlek vormen. Dankzij deze waarnemingen zijn wetenschappers in staat om de eerste gedetailleerde ‘weerkaart’ van de gigantische storm te maken, met de temperatuur, wind, druk en samenstelling van de vlek.

Het eerste commentaar van ESO? ‘De vlek zit ingewikkelder in elkaar dan we dachten.’

Thermisch beeld van de Rode Vlek. Foto: ESO.
Thermisch beeld van de Rode Vlek. Foto: ESO.

Uit de waarnemingen blijkt dat de rode kleur van de Grote Rode Vlek komt wordt veroorzaakt door een warme kern binnen een koud stormsysteem. Beelden tonen donkere doorgangen aan de rand van de storm waar gassen afdalen in de diepere delen van de planeet.

De Rode Vlek in zichtbaar licht.
De Rode Vlek in zichtbaar licht.

Astronomen zien de Grote Rode Vlek al honderden jaren. Waarnemingen van zijn huidige vorm dateren al uit de negentiende eeuw. De hete vlek draait rondjes in een koude regio, waar het gemiddeld ongeveer -160 graden Celsius. Dit gebied is zo groot, dat ongeveer drie aardes zou passen binnen haar grenzen.